Vládna väčšina neumožnila kontrolu financovania ropovodu

27.08.2013 Bratislava

Bratislava 27. augusta (TASR) – Opozičná strana SDKÚ-DS na dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie nezískala na svoju stranu poslancov výboru, aby podporili poslanecký prieskum o výstavbe ropovodu Bratislava - Schwechat Pipeline.

"V zásade vládna väčšina nemala žiadne pripomienky k tomuto návrhu, akurát, že ho neodhlasovala. Inými slovami neumožnila verejnú kontrolu toho, kam išli peniaze a či pôjde trasa cez Bratislavu a vôbec, v akom stave je príprava tohto ropovodu, ktorý ľudí zaujíma," priblížil na dnešnom brífingu po skončení zasadnutia výboru predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Ako objasnil, zámerom opozičnej strany bolo, aby ľudia dostali jasnú odpoveď na otázku - kadiaľ ropovod pôjde. "Keďže dostávame nejasné odpovede zo strany ministerstva hospodárstva, rozhodli sme sa využiť možnosť poslaneckého prieskumu a prísť na ministerstvo hospodárstva a uskutočniť tam debatu. Upozorním len na to, že podľa informácií, ktoré ministerstvo potvrdilo, už bolo investovaných 10 miliónov eur do výkupu pozemkov v Rakúsku. Inými slovami, niekto už v Rakúsku investuje naše peniaze a tvrdí, že trasa je jasná," povedal Frešo.

Je preto sklamaný, že výbor neodhlasoval návrh o poslaneckom prieskume. "Ja si neviem predstaviť žiadne iné európske hlavné mesto, kde by si dovolili poslanci nepovedať jasne ľuďom, kade pôjde ropovod. Či pôjde cez mesto, alebo niektorú jeho časť. Neviem si predstaviť žiadne normálne vyspelé mesto, kde by si niekto trúfol budovať ropovod a nevedel odpovedať na otázku, kade pôjde, prečo pôjde a zároveň za jeho hranicami vykupoval pozemky, ako keby bola už jeho trasa jasná," skonštatoval Frešo.

Podľa jeho slov návrh urobiť prieskum nepodporili dokonca ani tí poslanci strany Smer-SD, ktorí v minulosti poslanecké prieskumy podporovali. Podľa Freša dokonca pracovali na tom, aby bol prijatý zákon, ktorý by zakázal pôvodné trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov. "Títo kolegovia dnes už buď nemajú toľko odvahy, alebo sú natoľko politicky podriadení, že sa nedokážu postaviť na stranu občanov. Nie je to len o samotnom trasovaní cez Bratislavu, ale aj o tom, že Slovensko do ropovodu investovalo už 10 miliónov eur," dodal Frešo. SDKÚ sa preto spolieha na občanov, že sa zúčastnia na verejnom zhromaždení, ktoré pripravuje mesto Bratislava a prispejú k tomu, že sa odhalia odpovede na otázky, kadiaľ bude viesť trasovanie ropovodu Bratislava - Schwechat Pipeline.
 

Vyberte región